A vastalanítás azzal jár, hogy a vízből eltűnik a vas

Szponzorált tartalom

Vastalanítás

Amikor valaki gyerekkorában éppen a kedvenc ételét ette, méghozzá ipari mennyiségben, egy közelben lévő felnőtt mindig elmondta, hogy nagy mennyiségben még az igazán jó étel is a visszájára tud fordulni. Ennek az igazságát, ha más nem, a nagy zabálás utáni fájó gyomor mindig tudatta az emberrel. Nos, a kútvíz esetében történő vastalanítás során is az van, hogy az a vas, mely jó, hogy ott van a vízben (hiszen arra az embernek, mint biológiai lénynek szüksége van), ám nagyon nem lesz mindegy, hogy mekkora mennyiségben! Mert ha túl sok a vas, akkor vastalanítás fog kelleni ahhoz, hogy a túl sok vas miatt ne forduljon elő az, hogy a csaptelepek, a szaniterek ne színeződjenek el, hogy ne kelljen amiatt aggódni, hogy a kimosott ruháknak a jelen lévő nagyon sok vas miatt más legyen a színük. A vastalanítás elvégzésére számos technológia áll rendelkezésre; az egyik leginkább használatos a vegyszeradagolásos zöldhomokos technológia, ahol a vegyszer a legtöbb esetben az a klór lesz, mely egyrészt előkészíti a vizet a vastalanításra, másrészt pedig arról gondoskodik, hogy ne legyen a kút vize tele mindenféle nem kívánatos baktériumokkal. A zöldhomok pedig magát a nem kívánatos vasat (és mangánt) távolítja el a vízből.