Ashwagandha és argánolaj – a legnagyobb előnyeik.

Szponzorált tartalom

Ashwagandha

Ashwagandha

Az Ashwagandha enyhítheti a depresszió tüneteit

Bár ezt az állítást nem kutatták alaposan, több tanulmány is arra utal, hogy az ashwagandha segíthet a depresszió enyhítésében.

Egy kontrollált 60 napos vizsgálatban, amelyben 64 stresszes felnőtt vett részt, és naponta 600 mg magas koncentrációjú ashwagandha-kivonatot szedett, a súlyos depresszió 79%-kal csökkent, míg a placebocsoportban 10%-os növekedést tapasztaltak. A vizsgálatban résztvevők közül azonban csak egynek volt depressziós kórtörténete. Emiatt az eredmények relevanciája nem egyértelmű.

Az Ashwagandha növelheti a férfiak tesztoszteronszintjét és termékenységét

Az ashwagandhát tartalmazó étrend-kiegészítők erőteljes hatással lehetnek a tesztoszteronszintre és a reproduktív egészségre. Egy 75 terméketlen férfi bevonásával végzett vizsgálatban az ashwagandhával kezelt csoportban megnövekedett a spermiumok száma és mozgékonysága. Emellett a kezelés a tesztoszteronszint jelentős emelkedéséhez vezetett. A kutatók arról is beszámoltak, hogy a gyógynövényt szedő csoport vérében megnőtt az antioxidánsok szintje.

Egy másik vizsgálatban az aszwagandhát stressz ellen kapó férfiak magasabb antioxidáns-szintet és jobb spermaminőséget tapasztaltak. A 3 hónapos kezelés után a férfiak 14%-ának sikerült gyermeket fogantatnia.

Az Ashwagandha javíthatja az agyműködést

A kémcsöves és állatkísérletek arra utalnak, hogy az ashwagandha enyhítheti a sérülés vagy betegség okozta memória- és agyműködési problémákat. A kutatások kimutatták, hogy elősegíti az antioxidáns aktivitást, amely megvédi az idegsejteket a káros szabad gyökökkel szemben.

Egy vizsgálatban epilepsziás patkányoknál az ashwagandhát adva szinte teljesen megszüntették a térbeli memóriazavarokat. Ez valószínűleg az oxidatív stressz csökkenésének volt köszönhető. Bár az ashwagandhát az ayurvédikus gyógyászatban hagyományosan a memória javítására használják, embereken csak kevés kutatást végeztek ezen a területen.

Egy kontrollált vizsgálatban egészséges férfiak, akik naponta 500 mg standardizált kivonatot szedtek, jelentős javulást mutattak a reakcióidőben és a teljesítményben a placebót kapó férfiakhoz képest. Egy másik 8 hetes, 50 felnőttön végzett vizsgálat azt mutatta, hogy napi kétszer 300 mg ashwagandha gyökérkivonat szedése jelentősen javította az általános memóriát, a feladatteljesítményt és a figyelmet.

Az ashwagandha adagolása

A modern klinikai vizsgálatok alapján nincs szabványos adagolás.

Az ashwagandha ajánlott adagolása a kiegészítő típusától függ. A kivonatok hatékonyabbak, mint a nyers ashwagandha gyökér vagy az ashwagandha levélpor. Mindenképpen kövesse a címkén szereplő utasításokat.

A standardizált gyökérkivonatot általában 450-500 mg-ot tartalmazó kapszulákban szedik naponta egyszer vagy kétszer.

Az ashwagandha szedésének biztonságossága és mellékhatásai

Az ashwagandha a legtöbb ember számára biztonságos étrend-kiegészítő, bár hosszú távú hatásai nem ismertek.

Néhány személynek azonban nem szabad szednie, beleértve a terhes és szoptató nőket.

Az autoimmun betegségben szenvedőknek szintén kerülniük kell az ashwagandhát, hacsak az orvos nem utasítja őket. Ide tartoznak az olyan betegségekben szenvedők, mint a reumatoid artritisz, a lupusz, a Hashimoto pajzsmirigygyulladás és az 1-es típusú cukorbetegség.

Ezenkívül a pajzsmirigybetegségre gyógyszert szedő betegeknek óvatosnak kell lenniük az ashwagandha szedésével, mivel egyeseknél növelheti a pajzsmirigyhormonszintet.

A vércukorszintet és a vérnyomást is csökkentheti, így ha Ön szedi, akkor lehet, hogy módosítania kell a gyógyszeradagját.

Mellékhatások

Az emberek általában kis és közepes adagokban tolerálják az ashwagandhát. Nincs azonban elég hosszú távú vizsgálat ahhoz, hogy teljes mértékben feltárják a lehetséges mellékhatásokat.

Nagy mennyiségű ashwagandha szedése emésztési zavarokhoz, hasmenéshez, hányingerhez és hányáshoz vezethet. Ennek oka a bélnyálkahártya irritációja lehet.

Argánolaj – luxus ápolás az egész testnek

Az argánolaj figyelemre méltó hatásait nemcsak a bőrön, hanem az egész test ápolásában is lehet használni. Az argánolaj gazdag E-vitaminban és szkvalénben, így biztosítja a bőr számára a szükséges táplálást és mélyhidratálást. Emellett helyreállítja a bőr természetes rugalmasságát, amely a korral veszít rugalmasságából.

Az argánolaj rendszeres alkalmazásával a problémás területeken (például a combokon vagy a terhességi pocakon) megelőzheti a csúnya striák és akár a narancsbőr megjelenését. A marokkói arany pozitív hatással van a bőr állapotára és minőségére. Különösen a tavaszi és nyári hónapokban, amikor a bőr gyakran ki van téve a napsugaraknak, amelyek nagy megterhelést jelentenek számára, értékelni fogja regeneráló és hidratáló hatását. Ennek a kis kozmetikai kincsnek további előnyei közé tartozik a nyugtató képessége például rovarcsípések után. A testápoláshoz azonban fontos, hogy igazán jó minőségű marokkói argánolajat válasszunk. Remek példa erre az ETANI ARGÁNOLAJ, amely megfelel a legszigorúbb minőségi követelményeknek, és olyan ápolást biztosít testének, amilyet az argánolajtól valóban elvár.

Melyek az argánolaj fő hatásai?

– Lassítja a bőr öregedését és csökkenti a ráncokat

– Magas vitamintartalmának köszönhetően mélyen hidratálja és táplálja a bőrt

– Serkenti a kollagén- és elasztintermelést

– Megelőzi a bőrhibákat

– Regenerálja és megnyugtatja az irritált bőrt

– Bizonyítottan gyógyító hatású

– Javítja a pattanásokat, az ekcémát és a pikkelysömört.

– Elősegíti a haj vitalitását és természetes fényét

– Revitalizálja a hajgyökereket és erősíti a szerkezetüket.

– Mélyen hidratálja és táplálja a hajat teljes hosszában

– Segít a fejbőrproblémák kezelésében

– Regenerálja és gyógyítja a körmöket

– Táplálja a körmöket és a körömágyat

– Megakadályozza a körömrepedést.