Engem is érdekeltek a motorolajok szabványai, aztán szembe jött az olajwebshop.hu

Szponzorált tartalom

motorolajok szabványai

motorolajok szabványai

Akinek van autója, előbb vagy utóbb szembe fogja találni magát azzal, hogy időszerű egy olajcsere. Adott kilométeróra-állásoknál ez egy olyan alapvető fontosságú dolog, amit nem szabad elhanyagolni vagy elhalasztani, mert az autó életét rövidíthetjük meg vele. A jó kenés alapvető fontossággal bír, ezért nem lehet csak úgy legyinteni és azt mondani, hogy jól van az úgy még. Ha nincsenek jól kenve a mozgó alkatrészek, akkor bizony iszonyatosan gyorsan el tudnak kopni és mondanom sem kell, hogy nem két fillér kicserélni egy-egy ilyen hibát. Szóval érdemes erre odafigyelni. Az ember elviheti a szervízbe az autóját, ahol mindezt megcsinálják helyette, vagy akár otthon is meg tud csinálni egy olajcserét házi körülmények között. Persze csak akkor, ha tudja, hogy milyenek a motorolajok szabványai, és hogy ez rá vonatkoztatva mit jelent.

Mint ahogyan az sem mindegy, hogy egy autóba milyen üzemanyagot tankolunk, úgy annak is nagy jelentősége van, hogy milyen motorolajjal töltjük fel a gépjárművet. Az olajwebshop.hu jóvoltából azonban ez már nem egy olyan tudomány, ami nem kerülhetne közelebb bárkihez is, aki egy kicsit akarja.

Ha különböző szabványok szerint szeretnénk motorolajat keresni, akkor azzal találhatjuk szembe magunkat, hogy léteznek bizonyos nemzetközi szabványok, valamint emellett vannak gyártói jóváhagyások, amik alapján rangsorolják és osztályozzák az olajokat.

A nemzetközi szabványokat illetően három fő csoportot lehet megkülönböztetni. Az első ezek közül az ACEA, amelybe természetesen több konkrét specifikáció tartozik, az egyik legszélesebb körben forgatott szabvány Európában. Nem véletlen ez, hiszen a név rövidítése az Európai Autótervezők Szövetségét rejti maga mögött. Amit mindenképpen érdemes erről a szabályozásról tudni, hogy a most érvényben lévő kategorizálási szisztémák közül ez a legszigorúbb és egyben a legrészletesebb is ennek megfelelően. Nem véletlen tehát az sem, hogy szinte minden gépkönyvben fel lehet lelni valamilyen erre vonatkozó jelölést.

Ha egy kicsit közelebbről is szeretnénk belemenni a motorolajok szabványait illető jelölésekbe, akkor itt mindenképpen érdemes elmondani, hogy különbséget tehetünk A, B és C jelölések között az ACEA rendszerben. Az A és B osztályok olyan motorolajokat jelölnek, amelyek hagyományosak és normál hamutartalommal rendelkeznek. Amennyiben A osztályról beszélünk, az a benzines gépjárművekhez, amennyiben B-ről, az a dízel járművekhez való. A C kategória olyan univerzális, tehát benzines és dízel üzemű autókhoz is jó olajokat jelöl, amelyek katalizátor-kompatibilisek, vagyis csökkentett a hamutartalmuk. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a haszongépjárművekről sem, nekik egy kicsit más igényeik vannak, már csak a méretből adódóan is, ezért ők külön besorolást, az ACEA E osztályt kapták – amin belül persze szintén több alcsoport létezik.

Az európai mellett természetesen a megszokottak szerint létezik egy amerikai szabvány is, ami kicsit más elvek szerint született, de ugyanolyan fontos és meghatározó a motorolajok besorolását illetően, mint az európai verzió. Ebben az esetben is a főbb csoportokat a benzines és dízel üzemű gépjárművek megkülönböztetése adja, amelyeken belül még sok-sok más csoportosítás létezik. Ebbe most nem mennék bele közelebbről, ha gondoljátok, az olajwebshop.hu oldalán mindent részletesen elolvashattok a témában.

Azonban mivel egy igencsak alapvető fontosságú dologról van szó, amikor a motorolajok szabványairól beszélgetünk, ezért az idők során úgy alakult, hogy létrejött egy olyan szervezet, aki csak ezzel foglalkozik. Ez nem más, mint a Nemzetközi Kenőanyagok Szabványosítási és Jóváhagyási Bizottsága, vagyis az angol rövidítésével jelölve az ILSAC. Ebben is többféle megközelítés található még, de hasonlóan az előzőekhez, az olajwebshop.hu-ra navigálnálak inkább benneteket a további információkért.

Különböző márkáknál különböző gyártói jóváhagyások léteznek, amik ismét szűkítik a kört annak ügyében, hogy melyik autóhoz melyik terméket lehet alkalmazni. Ezek alapján akár holnapig is taglalhatnám, hogy hányféle specifikáció létezik és melyik autó mivel tud pontosan üzemelni. De talán ettől is olyan szép ez az egész, hogy ennyi különleges gépezetet volt képes létrehozni az ember.

Úgyhogy ha egy kicsit szeretnétek jobban beleásni magatokat a motorolajok szabványai mikéntjébe, akkor az olajwebshop.hu ide vonatkozó cikke nagyon hasznos tud lenni. Magyar nyelven össze van szedve egyetlen helyen minden, ami lényeges ebben a témában. Ha pedig elolvassátok és még mindig maradna kérdésetek, akkor sem történik semmi baj, mert az üzleteik valamelyikében minden bizonnyal készséggel állnak rendelkezésetekre és segítenek mindenben, ami a járművek témaköre.